Blog

Jer samo tako se gradi odgovorna zajednica

Od 2001. registrovano je preko 130 globalno značajnih izlivanja nafte. Velik broj je onih koji su povezane sa naftnim platformama. Najčuvenija je ona koja se desila u Meksičkom zalivu, kada je 2010. havarija na naftnoj platformi uzrokovala ekološku katastrofu u kojoj je stradalo oko 800.000 ptica, a procjene su da se izliv nafte proširio se na oko 176.000km2. To je skoro 13 površina Crne Gore – a gotovo 84 puta veća od teritorijalnog mora naše države. U pokušaju saniranje ove kolosalne štete u more je ubacivana supstanca koje će zatrovati more i dugoročno poremetiti lanac ishrane. Deset godina kasnije ljudi umiru od teških bolesti jer su se kupali kad im je rečeno da su posljedice sanirane, a da je voda bezbjedna.

Naftna kompanija iz konzorcijuma koja buši crnogorsko podmorje u 2020. je imala 46 operativnih izlivanja nafte većih od jednog barela, i 109 izlivanja opet preko jednog barela uzrokovanih sabotažom (uključujući i krađu). Iste godine, nafta koja se izlila kao rezultat proizvodnje te kompanije je imala stopu oporavka od 64%.

Na sve ove potencijalne probleme, iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma su sedmicama iznosili stavove o tome da ne postoji gotovo nikakva opasnost, a da je prošla vlast odradila savršen posao sklapajući ugovor o bušenju Jadrana. Tokom razgovora kada smo ukazivali na opasnosti ovog posla, u Ministarstvu kapitalnih investicija nam je rečeno da možemo napustiti sastanak ako nam se ne dopada.

Funkcionere plaćamo da bi vodili računa o svakom potencijalnom riziku i da bi nas zaštitiili od njega. Insistirajmo i podsjećajmo ih na to.

Jer samo tako se gradi odgovorna zajednica.

KOD