insistirajmo na tome - jer nova vrijednost dolazi samo kada se traži

datum:

autor:

U Rumuniji svake godine diplomira 5.000 inženjera i programera u četerdesetak tehničkih univerziteta. Ova zemlja danas broji preko 120.000 softverskih programera, a Bukurešt, Kluž i Temišvar su domovi brojnim hab zajednicama. Porez na prihod za razvoj softvera Rumuniji je 0.


Rezultat: u 2019. godini njihova softverska industrija dostiže prihod i do 6,2 milijardi eura, sa planom da dosegne 7,3 milijarde eura do 2022. Male kompanije, mnoge od njih su startup-ovi, Rumuniji, odnosno njenom tržištu doprinesu sa preko 2 milijarde eura.

 

Kada bi Crna Gora slijedila ovaj primjer za samo nekoliko godina bi mogla prihodovati oko 200 miliona eura iz softverske industrije, a od malih kompanija i startup-ova oko 65 miliona. Sve ovo na godišnjem nivou.

 

Ali racionalna analiza govori da je to nerealno, jer nam fali kadra, podrške institucija, administracija je složena, a globalni servisi za prijem novca putem Interneta su gotovo nedostupni. Uz sve to, obrazovni sektor potpuno je nespreman za ovaj izazov budućnosti – jer se mi bavimo samo prošlošću.


Sve je ovo rješivo - ako ne u kratkom, sigurno u srednjem roku – insistirajmo na tome - jer nova vrijednost dolazi samo kada se traži.


KOD