Sada je vrijeme za održiv plan – uskoro ga iznosimo.

datum:

autor:

Crnogorska preduzeća plaćaju hrvatskim usluge za razvoj softvera. To nije slučajno, u prošloj  godini Hrvatska je dobila prvog unicorna, odnosno startup firmu čija vrijednost prelazi milijardu dolara. Infobip je 2006. započeo kao mali startup, da bi u 2019. generisao prihod u iznosu od 602 miliona eura – koliko je to novca govori podatak da sve bruto zarade koje se isplaćuju iz državnog budžeta u Crnoj Gori u 2020. su bile planirane na nivou od ispod 500 miliona eura.

 

Firma je toliko jaka da se probila na američko tržište gdje ima najviše korisnika. Druga hrvatska firma – Rimac - čak proizvodi električne automobile, a Hrvatska već nekoliko godina se probija na evropsko IT tržište inovacijama. Sve to iz razloga jer novi proizvodi otvaraju nove mogućnosti.  Sljedeći korak je njihovo kombinovanje, udruživanje pronalazaka, njihovo objedinjavanje i logično - eksplozija inovacija.

 

2013. u IT sektor Hrvatska investira 200 eura po stanovniku. Crna Gora je tada ulagala samo 45 eura i nije imala nikakav plan.

 

Sada je vrijeme za održiv plan – uskoro ga iznosimo.

 

KOD