Zahtijevajmo da Vlada i nadležni smanje privilegije funkcionerima i ponude rješenja – za to ih plaćamo.

datum:

autor:

Sudeći prema poziciji preduzetnika i malih preduzeća u Crnoj Gori, ima li nade da će se stvari promijeniti?

 

Novi i mali biznisi se ne mogu pokrenuti bez olakšica i subvencija, a nova radna mjesta se ne mogu otvarati bez vizije razvoja ekonomije – koju prethodna vlast nije imala.

 

A koju nova ne nudi.

 

U realnosti to izgleda ovako: u novembru i decembru je 100 pravnih subjekata ušlo u blokadu, i sada ih je ukupno blokirano 18.846. Neki su blokirani i zbog manje od 100€. Privreda grca.

 

U istom periodu, nijedan biznis favorizovan od pretodne vlasti nije suštinski demonopolizovan.

 

U međuvremenu je glavna tema postavljanje funkcionera, kojih u Crnoj Gori imamo oko 4.400 na samo oko 620.000 stanovnika.

 

Da bismo smanjili trku za funkcijama smanjimo plate funkcionerima i tako obezbijeđena sredstva usmjerimo ka razvoju privrede, kako bi na kraju bilo isplativije raditi u privredi nego biti na “državnim jaslama”.

 

Tu lekciju jos nijesmo naučili.

 

Jer: ne postoji logika po kojoj guverner Centralne banke prima od države, prema zadnjem dostupnom izvještaju, u samoj jednoj godini 61.512€, računajući zimnicu, naknade i nagrade Savjeta CBCG. U prosjeku, mjesečno preko 5.100€. U toj istoj godini ostvario je preko svega toga još od povrata dopinosa 7.078€, dok se malim firmama blokiraju račun zbog par manje od 100€.

 

Podsjećamo - privrednik može bez funkcionera, ali ne i obratno.

 

Podsjećamo jos jednom: guverner je pohvalio proces novog zaduživanja.

 

Zahtijevajmo da Vlada i nadležni smanje privilegije funkcionerima i ponude rješenja – za to ih plaćamo.

 

KOD