IT industrija - mogućnosti

datum:

autor:

U 2017. IT industrija Hrvatske je ostvarila prihod od preko 2,8 milijardi eura, dok je Srbija u prošloj godini imala izvoz samo IT usluga preko 1,4 milijarde eura. U obije zemlje moguć je prijem novca preko PAYPAL sevisa koji omogućava ljudima da zarade u inostranstvu, radeći od kuće - a da bez ikakvih komplikacija i ogromnih provizija novac dobiju na bankovnom računu.

 

U Crnoj Gori to nije moguće. Pitali smo Ministarstvo javne uprave šta je učinilo s tim u vezi – poslali su nam mejl prepiske sa ovim servisom. A kada bi ovaj servis bio u vrhu agende Vlade, dobili bismo sljedeće:

 

Oko 1.500 ljudi iz Crne Gore moglo bi mjesečno zarađivati oko 400 €, što bi automatski značilo godišnji izvoz usluga u vrijednosti od preko 7 miliona eura. Kada bismo došli do približnog nivoa profita naših komšija po glavi stanovnika u ovom sektoru - to bi značilo da bismo za nekoliko godina mogli imati godišnji prihod od preko 100 miliona eura. To je oko 10.000 bruto prosječnih godišnjih plata u Crnoj Gori.

 

Dok god to Vlada ne izdejstvuje, logično je sumnjati da državno rukovodstvo neće da sprovede ovaj značajan proces zbog interesa jedne ili dvije banke, jer bi uvođenjem ovog sevisa one gubile mogućnost velikih provizija na uplate iz inostranstva.

 

Prekidanje monopola nikada nije bilo lak proces, ali je neophodan.

 

Sjutra objašnjavamo gdje bismo još u ovoj indistriji mogli zaraditi dodatnih 10 miliona eura godišnje – sve to kroz mrežu malih porodičnih biznisa.

 

U suštini, naša ekonomija se i zasniva na razvoju porodičnog biznisa, ali samo za par porodica. Ostali se, kako znaju da kažu- nijesu snašli.

 

Ukidanje monopola, raspodjela dobara - samo to je put

 

Ka
Opštem
Dobru