Obuća

datum:

autor:

Danas je Prvi maj - želimo vam više radnih mjesta.

Kako do njih?

Nećemo ići daleko.

 

Tokom 2017. Hrvatska je izvezla odjeće, kože i srodnih proizvoda preko 1,1 milijardu eura. Iste godine Srbija je izvezla 297,5 miliona eura obuće, a u trgovini sa inostranstvom imala plus preko 173 miliona eura u istoj kategoriji.

 

2017. Crna Gora je izvezla svega 349.000 € obuće, a odjeće 857.000 €.

 

Mada smo po broju stanovnika oko 7 puta manji od Hrvatske, naš izvoz odjeće je čak 790 puta manji, dok u odnosu na Srbiju po stanovniku dajemo 3 i po puta vise novca za uvoz obuće.

 

Dok se naše komšije bore na tržištu - mi debelo zaostajemo – ali nam državno rukovodstvo govori da smo lideri u regionu.

 

Lideri koji su u zadnjih deset godina uvezli preko 322 miliona eura obuće i ako ne pokrenemo proizvodnju - proći ćemo kao bosi po trnju.

 

Zato je hitno potrebno povezati zanatlije, obućare, preduzetnike i za početak krenuti u stvaranje - sredstva bi bila usmjerena iz fonda za pokretanje proizvodnje o kome ćemo tek pisati. Ako bismo u dvije naredne godine imali domaću cipelu, u narednoj deceniji bismo mogli uštedjeti i preko 100 miliona eura na tom uvozu.

 

Uskoro detalji, do tada – insistirajmo na pokretanju proizvodnje - gdje god i kada god je moguće – to je put da ekonomski preživimo teška vremena.

 

To je

 

Korak ka

Održivom

Društvu

 

Srećan Prvi maj.