Mjere za stabilnost

datum:

autor:

Predlažemo šest Mjera za stabilnost:

 

1. Polezeći od činjenice da  je država većinski vlasnik Eletroprivrede Crne Gore, potrebno je pozvati nadležne državne institucije i tijela, da nađu pravni osnov da se u toku marta i aprila, te u mjesecima moguće dalje primjene vanrednih mjera,  uvedu jeftine tarife za utrošenu električnu energiju tokom cijelog dana, odnosno sniženje sadašnje cijene za 50%. Ovo umanjenje cijene bi se odnosilo na paket potrošnje koji je neophodan za minimalno funkcionisanje domaćinstva prema broju članova.

 

2. Smatramo da lokalne samouprave, kao vlasnici opštinskih preduzeća za vodosnabdijevanje, trebaju da svim građanima u naredna tri mjeseca  smanje cijene  za utrošenu  vodu za 50%, i to u odnosu na paket potrošnje koji obuhvata osnovne pijaće, higijenske i prehrambene potrebe domaćinstva, prema broju njegovih članova.

 

3. Nužno je uputiti poziv telekomunikacionim i  kablovskim operaterima: Telekom, Telenor, M:tel, Telemach,  da demonstriraju društveno odgovorno poslovanje i etički odnos prema korisnicima njihovih usluga, spuštanjem cijena usluga ili odobravanjem plaćanja u ratama duga koji nastane tokom trajanja mjera za suzbijanje epidemije. Podsjećamo da su usluge interneta i kablovske televizije, za građane, u ovom trenutku posebno važne  zbog blagovremenog i tačnog informisanja građana te spriječavanja širenja dezinformacija i panike, kao i što uspješnijeg organizovanja učenja od kuće koje se odvija kroz projekat "Uči doma". 

 

4. Snabdjevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama, zahtjeva, po nama, oslobađanje od PDV za osnovne prehrambene i higijenske proizvode te  kupovinu u ograničenom obimu, kako bi se spriječile nestašice i  gomilanje kućnih zaliha kod jednih, a na štetu drugih koji time ostaju uskraćeni za minimalnu količinu osnovnih namirnica.

 

5. Prema svim građanima koji se nalaze u samoizolaciji, nepohodno je u koordinaciji Vlade, lokalnih uprava te Crvenog Krsta i Karitasa, uspostaviti službe koje će im pred vrata stanovanja ostavljati potrebnu količinu prehrambenih i higijenskih proizvoda.

 

6. Smatramo neophodnim da nadležni državni i  organi lokalne uprave obezbjede neophodnu zaštitu za  zaposlene u službama koje su ovih dana pod najvećim stepenom rizika. Za zdravstvene radnike i radnike angažovane na odvozu smeća i čišćenja ulica, nepohodno je obezbijediti odgovarajući količinu maski FFP3, odnosno maski propusnosti od 0,023 mikrona do 20 nanomikrona kao jedinih maske koje daju zaštitu od zaraze COVID19 virusom. Ovakvu ili njoj sličnu zaštitu, neophodno je obezbjediti i za pijačne i prodavce u radnjama hrane, za policiju i druge koji se u povećanom riziku od kontakta sa zaraženim osobama.

 

KOD

 

*Predlog Mjera za stabilnost je upućen predsjedniku Vlade gospodinu Dušku Markoviću.