Očekivani životni vijeka u Španiji je za skoro 7 godina duži od onog u Crnoj Gori

datum:

autor:

Na području Podgorice (sa Golubovcima) izabrani ljekar za djecu dostupan je u svega 7 domova zdravlja. Ako živite u Donjoj Gorici, najbliži pedijatar se nalazi na čak 4 km od vašeg mjesta stanovanja - ili na oko sat vremena hoda.

 

Zbog pogrešnog planiranja, ogroman broj stanovnika Glavnog grada nema pristup osnovnim životnim potrebama u svom bliskom okruženju i gotovo da su prinuđeni da im glavno prevozno sredstvo bude automobil.

 

Ali zato imamo gužve u saobraćaju, manjak fizičke aktivnosti, stres, zagađen vazduh, dodatne troškove - ukratko, lošiji kvalitet života.

 

U španskoj Pamploni, koja ima približan broj stanovnika kao Podgorica, izabrani ljekari za djecu dostupni su u 13 domova zdravlja. Gdje god da živite u Pamploni, najbliži dom zdravlja sa uslugama dječje zdravstvene zaštite nalazi se najdalje 1 kilometar odnosno na svega 10 minuta hoda od mjesta stanovanja.

 

Takvim planiranjem odgovorni u Pamploni pokazuju da su orijentisani na blagostanje svojih građana, pružajući im uslove za kvalitetan život i podizanje porodice.

 

Očekivani životni vijeka u Španiji je za skoro 7 godina duži od onog u Crnoj Gori.

 

KOD