Djeca ispred tajkuna, znanje ispred nepravde

datum:

autor:

Ustav Crne Gore. Član 75: osnovno školovanje je obavezno i besplatno.

 

Kako to izgleda u praksi? Zavod za udžbenike za štampu udžbenika i pratećeg materijala za osnovnu školu izdvaja gotovo 692.000 €.

 

Toliko novca je potrebno da sve te udžbenike svaki đak dobije besplatno.

 

Poređenja radi - 2020. podsticajne mjere za vlasnike malih hidroelektrana su projektovane na preko 26 miliona eura. Dakle, samo u jednoj godini ćemo im preko računa za struju dati onoliko koliko je potrebno za gotovo 40 godina besplatnih udžbenika.

 

Da stvari budu čudnije - udžbenik „Čigra slova i glasova“ za drugi razred u štampi košta 0,62 € – roditelji ga kupuju 3 €.

„U svijetu matematike“ – udžbenički komplet za III razred u štampi 1,87 € - roditelji ga kupuju 6,70 € – skoro četiri puta više.

 

Samo za 16 udžbenika i pratećih nastavnih sredstava za VII razred roditelji će platiti 68,40 €, a njihova štampa košta 21,42 €. Čudna matematika i razlika za stvari koje su navodno besplatne da obezbijedimo djeci platformu za znanje.

 

Ali zato struju iz malih hidroelektrana plaćamo po cijeni koja treba da njenim vlasnicima obezbijedi platformu - za milione. Tako će prosječna četvoročlana porodica kroz račune za struje godišnje pomagati vlasnike malih hiorelektrane sa novcem dovoljnim za štampu dva udžbenička kompleta.

 

Tražimo besplatne udžbenike i subvencije za djecu i njihove porodice, a ne za tajkune.

 

Djeca ispred tajkuna, kontrola državnih izdataka - znanje ispred nekontrolisanog bogaćenja.

 

Prioriteti zavise od nas.