Građani Crne Gore troše čak 40 % više ljekova nego prije 9 godina

datum:

autor:

Građani Crne Gore troše čak 40 % više ljekova nego prije 9 godina.

 

28. septembra ove godine nakon obraćanja i 4 urgencije, nakon četiri i po mjeseca čekanja, iz Ministarstva zdravlja su nas pozvali na razgovor o ljekovima. Sastanak smo održali 1 .oktobra - tada su čvrsto obećali da će od 9. oktobra svakog utorka redovno odgovarati na pitanja građana i ljekara - u roku od 7 dana.

 

Građani i ljekari su postavili 31 pitanje - broj odgovora NULA. Ignorisali su svako, baš svako pitanje vas - koji rukovodstvu Ministarstva obezbjeđujete visoke plate i sve privilegije. Danas dostavljamo novih 17.

 

Kada se potegla priča o ministrovoj fotelji, on je rekao da odgovara samo premijeru i građanima.

 

Pošto vidimo da građanima ne odgovara, pisaćemo premijeru i pitati da li može zamoliti ministra zdravlja da radi svoj posao.

 

Mi ga plaćamo - nama treba da odgovori i da služi našim interesima. U suprotnom, Ministarstvo je zarobljeno njihovom samovoljom. Zato:

 

Krenimo u

Oslobađanje

Države

 

U prethodnih 7 dana postavili ste 17 pitanja – i njih dostavljamo Ministarstvu:

Pitanja ljekara u pacijenata:

1. Kada će na dnevni red doći plate zdravstvenih radnika?

2. Do kada će ministar i njegovi saradnici svaku dobronamjenu sugestiju tumačiti kao (zlonamjernu) kritiku?

3. Zašto su pojedini direktori domova zdravlja decenijama na tim mjestima,a ništa novo i kvalitetno nisu preduzeli?

4. Kolika je plata direktoru Instituta za javno zdravlje i po kojem koeficijentu se obračunava?

5. Šta će Ministartvo učinit da se manje ide kod privatnih ljekara, a da se više može završti u javnom zdravstvu?

6. Koliko inkubatora ima u Crnoj Gori?

7. Da li ih ima dovoljno u svim porodilištima?

8. Koliko je potrebno izdojiti sredstava da se taj broj poveća?

9. Zašto u nekih ambulantama trudnica ne moze da uradi laboratorijske pretrage poslije 7:30 ako u radnom vremenu piše da rade do 9?

10. Kada će se smanjiti čekanja u domovima zdravlja gdje su stalno redovi - kod izabranih doktora se zakaže i po nekoliko dana, a uput za bolnicu se nekada čeka mjesecima?

11. Da li Ministarstvo ima plan kako to riješiti?

12. U saznanju sam da postoji slučaj pacijentkinje koja je nakon liječenja u Brezoviku (koje traje obično oko 3 mjeseca) otpuštena kući. Međutim, cijela terapija traje barem 6 mjeseci i ljekovi moraju da se piju propisano vrijeme, i nakon otpuštanja kući uz redovne kontrole. Budući da izoniazida (i etambutola) u crnogorskim apotekama nema, a ona nije bila u mogućnosti da nabavi ljekove iz inostranstva, bolest joj se obnovila, pa je nakon 2 mjeseca u Podgorici opet poslata za Brezovik. Da li je Ministartvo voljno da pomogne u ovom slučaju? (identitet ne saopštavamo – tražimo od Ministarstva zdravlja da pomogne u ovom slučaju, Organizacija KOD može pomoći u pronalaženju te osobe)

13. Da li je tačno da se tuberkuloza, koja je bila gotovo iskorijenjena, opet širi državom?

14. Da li imate statistiku o broju odboljelih od tuberkuloze u zadnjih 10 godina?

15. Šta ćete učinit da ljekovi za oboljele od tuberkuloze budu dostupni u apotekama?

16. Zašto od nove godine nema reagenasa za alergo testove na odjeljenju ORL u KBC Podgorica?

17. Zašto trudnice koje imaju “prednost” konkretno u bloku V čekaju po sedam sati i ako se zna da su većina njih na održavanju trudnocće, bilo da je u pitanju uput, izvjestaj za komisiju, ultrazvuk ili pregled?

Napominjemo da smo sa liste isključili šaljiva pitanja, ispravili štamparske greške gdje smo ih uočili, a pitanja koja nisu bila najrazumljivija ili su tražila dodatna pojašnjenja smo preformulisali da bi bila sasvim razumljiva - ne mijenjajući suštinu.