Mi počinjemo od pitanja. A insistiramo na rješenjima.

datum:

autor:

Londonski Institut Legatum objavio je da najbolju zdravstvenu zaštitu na svijetu ima Luksemburg – zemlja je po površini pet puta manja od Crne Gore, ali pet puta naseljenija po km2. Oni su razumjeli da je čovjek najveće bogatsvo i stoga ulažu u ljude.

 

Mi počinjemo od pitanja. A insistiramo na rješenjima.

 

Sada je već pravilo: utorkom pitamo Ministarstvo zdravlja, prenoseći probleme koje imaju i ljekari i pacijenti.

 

U prethodnih 7 dana postavili ste 31 pitanje:

Pitanja ljekara:
1. Kod moga rođaka je postojala jaka sumnja na karcinom u trbuhu. Izabrani doktor i pored mog argumentovanog insistiranja nije imao načina da zatraži hitan skener abdomena, već je trebalo da čeka da dođe na red za oko mjesec ipo. Nažalost, morala sam da intervenišem da mu obezbijedim snimanje preko reda. Umro je prije onoga termina koji mu je zakazao ID. Kao ljekar pitam da li je moguće da nas zdravstveni sistem ne zna šta je trijaža pacijenata i šta su prioriteti i hitna stanja?

Pitanja pacijenata:
2. Šta je smisao izabranog doktora ako ih direktor mijenja po svom nahođenju od ambulante do ambulante?
3. Zašto djeca ne mogu da dođu na red za dječju protezu nego ih stalno vraćaju govoreći da to nije strašno i da su procedure spore – indirektno nas upućujući kod privatnika?
4. Kakav je propis kojim doktor može dati samo jedan uput po jednoj dijagnozi, pa ako su pacijentu potrebna dva uputa mora doći dva puta?
5. Ko odlučuje o ovome i dovodi pacijente do iznemoglosti, a doktore do nemoćnosti i želje da što prije napuste profesiju?
6. Zašto nalazi od bilo kod ljekara (izabranog ili ginekologa) nisu kompjuterski u bazi podataka pacijenta nego se mora ići po nalaz, kopirati, čekati na dva mjesta duplo?
7. U domu zdravlja u Kotoru ne mogu odraditi CRP iz nalaza krvi te po već ustaljenom “pravilu” mi se predlaže da to odradim u privatnoj klinici koja se nalazi preko puta tog istog doma zdravlja?
8. Da li ministartsvo vidi nešto sporno u tome (sadržaj pitanja br. 7) da se na taj način namještaju poslovi van javnog državnog zdravstvenog sistema (gdje nam idu pare koje se ulazu u zdravstveno)?
9. U Domu zdravlja na Starom Aerodromu u popodnevnoj smjeni radi samo jedan izabrani ljekar za djecu, barem je do sada tako bilo.Zamislite da dođete sa dijetetom koje ima temperaturu ili trpi bolove i još mora da čeka minimum sat vremena,ako ima sreće,da bi došli na red. Par puta smo odustali i otišli u privatnu ordinaciju. Zar je toliki problem da dva diječja doktora rade kao u jutarnjoj smjeni?
10. Imam pritužbu za stomatologe u Nikšiću.Ako djetetu treba da se uradi ortopan snimak,a traže ga svima, pacijenti se šalju da ga odradis privatno i da plte 20 €.Preko Fonda ima da se uradi ali se ne vidi jer je aparat dotrajao . l oni traže 50 centi za snimak na koji nemaju pravo (tvrdnja pacijneta). Kako je dobio od Fonda ili Ministartsva dozvolu da to radi ?
11. Zasto iz Bloka V u Podgorici pacijente šalju na Stari aerodrom, ako hoces da mijenjas ginekologa, a zivim u Gornjoj Gorici?
12. Imam li mogućnost na izabranog u KBC?
13. U laboratoriji KBC ne može da se uradi npr. D vitamin. Moram privatno da bih na vrijeme ponijela reumatologu. Košta 25 €. Refundacija je 10.50 €. Da li će se ovo promijeniti?
14. Zašto nama nezaposlenima naplaćuju participaciju i zašto mi nezaposleni nemamo besplatne stomatološke usluge?
15. Zakazali su mi dopler donjih ekstremiteta nogu jer mi oticu I zakazano mi je tek 03.12.2018, zvala sam zaštitnicu pacijenata KBC, ali mi se nije javila, posle sam kontaktirala zaposlene u Fondu zdravstva da ih pitam imam li pravo da to posle mjesec dana ako ne mogu uradim u KBC uradim u privatnoj klinici koja ima ugovor sa bolnicom - rekli su mi da „nemaju pojama“ i da moram sama da se raspitam kod privatnika koji imaju sklopljen ugovor sa Fondom. Moje pitanje je: čeka li se za snimanje tako dugo i kako mogu to ranije da odradim?
16. Ultrazvučni pregledi se zakazuju sa čekanjem od dva mjeseca ali ni to nije problem već način na koji se zakazuju i kako se odvija pregled. Naime, po dvadeset do trideset pacijenata ima isti termin zakazivanja, a pregled traje maksimalno 5 minuta (uključujući pripremu pacijenta). Ovo je moje iskustvo sa dva pregleda-abdomena i dojki. Da li i kada će se to promijenti?
17. Za ultrazvučni pregled dojki, ljekar insistira da se posjeduje i nalaz mamografije, u suprotnom vraća pacijenta. Ja sam insistirala da mi kaže kojim zakonom je ta procedura propisana i insistirala da mi obavi pregled, što je na kraju i uradio, ali uz komentar na nalazu. Da li će se to promijeniti?
18. Organizacija u dispanzerima za žene je takva da je za jedan kompletan pregled (papa i ultrazvuk) potrebno doći i čekati pregled tri puta. Ovo se na primorju završava sve odjednom bez dodatnog maltretiranja žena, a narocito trudnica. Da li će se to promijeniti?
19. Za doktore pohvale obzirom na obim posla ali isti komentar važi i za ultrazvučni pregled. Da li će se to promijeniti?
20. Već par godina u nekoliko navrata, tražim kod svog izabranog ljekara, da se prijavim za donaciju organa. Zadnji put ovog ljeta u junu mi je rečeno da će me pozvat kad dobiju formulare da dođem da me upišu. U zadnjih 3 godine, kod nekoliko ljekara koji su bili moj izabrani, sam pokušavao bezuspješno. Kada će mi bit omogućeno?
21. Zašto procedura (iz pitanja broj 20) nije pojednostavljena?
22. Javila sam se u utorak na 19816 i za izabranog ljekara dobila termin tek sljedećeg utorka.Već dva puta dolazim, a izabraninom ljekaru na kompjuteru nema termina za specijalistu. Da bih ovjerila recept za naočare u Fondu sam čekala više od pola sata. Da li će Ministarstvo učiniti da se ovo promijeni na bolje?
23. Čekamo na ultrazvuk štitne, dojki po 3 mjeseca. Kad dodjem na isti završim za 30 sekundi. Koliko je tačan (relevantan) takav ultrazvuk?
24. Za nalaze sam imala primjedbu, ako se radi o pacijenatu valjda treba da budu na jednom mjestu ako već ide kompjuterski. Sestre vraćaju pacijente za drugi dan. Čekala sam samo za pregled 4 h. Nijesu uopšte organizovani kako treba. Doktor (ime poznato Organizaciji KOD) je u tom danu imao 3 puta ultrazvuk. Zašto onda ne odrede dane samo za preglede i samo za ultrazvuk?
25. U pojedinim privatnim oftamoloskim klinkama, bez obzira što imaju ugovor sa Fondom, traže novac za određivanje dioptrije dok u drugim tu vrstu dijagnostike je moguce uraditi bez novčane nadoknade uz obavezan uput izabranog ljekara. Da li je Ministarstvo upoznato sa ovakvom praksom i šta će učiniti da se ona promijeni u korist pacijenata?
26. Znate li da u KC nemaju Barijuma, kontrastno sredstvo, koje se koristi pri RTG snimanju jednjaka, zeluca i duedenuma?
27. To snimanje (iz pitanja broj 26) je prvi korak u dijagnostici poremećaja varenja. Da li to znači da Barijuma nema u prodaji ni u jednoj apoteci u Crnoj Gori?
28. Ljubazne sestre sa radiologije ti napišu koliko grama treba (minimum 300) i kažu vam da isti možete kupiti u Albaniju, BiH i VMA. Cijena je 6.5 € za 100g. Ovo nije trenutno stanje već se pacijenti godinama upućuju u susjedne države da ga kupe. Ako već neće da ga nabave u KC, onda neka bar bude dostupan u apotekama. Da li će Ministarstvo nešto učiniti po ovom pitanju?
29. Živim u Danilovgradu i interesuje me zašto ne mogu da promijenim izabranog stomatologa?
30. Pronašla sam stomatolšku ordinaciju u Podgorici gdje mi djeca bez straha idu zasto sad ne moze jer mi je mjesto prebivalista Danilovgradu?
31. Zašto niko ne odgovora na mjel na kabinet@mzd.gov.me?

 

Napominjemo da smo sa liste isključili šaljiva pitanja, ispravili štamparske greške gdje smo ih uočili, a pitanja koja nisu bila najrazumljivija ili su tražila dodatna pojašnjenja smo preformslisali da bi bila sasvim razumljiva - ne mijenjajući suštinu.

 

Kad
Odgovori
Dolaze