A javnost smo svi mi. I u centru svega - Ti

datum:

autor:

Francuski ministar unutrašnjih poslova, Bruno le Ru, je podnio ostavku jer je zaposlio ćerke u Skupštini preko ljetnjeg raspusta. Francuska javnost insistirala je na odgovornosti.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova je svojim (ne)činjenjem napravio štetu u aferi Limenka koja je „teška“ više od 10 miliona eura. Nagrađen je novim ministarskim mjestom. Onda je na tom mjestu zaboravio ko treba da plati petlju na autoputu: šteta od 30 miliona eura. Nagrađen je visokom državnom funkcijom i onda je pred sudom lažno svjedočio u slučaju kada je stranka čiji je predsjednik zloupotrebljavala državni novac plaćajući partijske skupove.

Naš sadašnji ministar unutrašnjih poslova, nakon obračuna klanova u kojima su stradali i ljudi van kriminalnog miljea - nije podnio ostavku. Umjesto njega to je učinio direktor Uprave policije - na čije mjesto dolazi bivši direktor koji je takođe ranije podnio ostavku, pa je nakon nagrade savjetničkom funkcijom, opet vraćen na mjesto koje je u ranijoj partijskoj kombinatorici morao napustiti.

Zaključak: vrte se ista imena, ništa se ne mijenja, odgovornosti nema.

Ovakve klackalice pred našim očima gdje su nesmjenjivost i neodgovornost konstante a polaganje računa- misaona imenica - državu čine slabom i zarobljenom.

U državi gdje je ovo konstanta i svakodnevica, javnost gotovo da i ne postoji. A javnost smo svi mi. I u centru svega - Ti.

Zvaničnici moraju odgovarati za kvalitet života, funkcionalnost sistema i poštovanje zakona.

Kao u Francuskoj - u kojoj je BDP po glavi stanovnika približno 34.200 €, dok je kod nas 6.800 €.

Od tebe, od nas zavisi.